Başkanımız Cengiz BALKAN’ın 6 Nisan 2011 Tarihinde Cumhuriyet Gazetesi İle Yaptığı Röportaj
Zeytini altına yedirmiyor
Çanakkale’ye bağlı Küçükkuyu beldesinin zeytincilik uzmanı CHP’li belediye başkanı Cengiz Balkan, küresel altın lobisinin Kaz Dağları eteklerinde zeytinlikleri yok ederek siyanürlü altın arama çalışmalarına sonuna kadar engel olacaklarını söylüyor. Altın lobisinin zeytincilik yasasını değiştirtmek için ciddi baskılar yaptığına dikkat çekerek, “Bölge belediyeleri olarak elimizdeki bütün gücümüzle onlarla mücadele ediyoruz” diyor.
– Küçükkuyu’da ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?
C.B.- Beldemiz Ege’nin başladığı yerde, Kaz Dağları’nın eteğinde. Seçim bildirgemizde öncelikli konularımızın başında altyapı çalışmaları geliyordu. Beldede kanalizasyon yoktu. Yaklaşık 10 km’lik kanalizasyon hattını döşedik. Arıtmanın temellerini de attık.
Tabii belediyecilik sadece altyapı çalışmaları anlamına gelmiyor. Çocuk parkları, sağlık merkezleri yapmak gerek. Belediyemize ait bir sağlık merkezimiz var. İki hemşire orada görev yapıyor. Bunların dışında amfi tiyatronun temelini attık. Çünkü Kaz Dağları mitolojide yeri olan bir bölge. Dolayısıyla “Burası amfi tiyatrosuz olmaz” dedik. Mayısta törenle açacağız.
Ayrıca eğitime çok önem veriyoruz. Belediyemizin sınırları içindeki bütün okullara bilgisayar sağlanması, kütüphane kurulması, öğrencilere burs verilmesi çalışmalarını yapıyoruz.
– Beldeniz geleneksel olarak zeytincilik ve zeytinyağcılığa yoğunlaşmış durumda. Zeytincilik ve zeytinyağı üretiminin gelişme seyrini anlatır mısınız?
C.B.- Beldemiz ve bölgemizin zeytini ve zeytinyağının kalitesini öne çıkarmak için çeşitli çalışmalarımız var. Bildiğim kadarıyla hem ziraatçı hem zeytinci olarak zeytin üretim bölgelerinin tek belediye başkanı benim. Hem zeytin ve zeytinyağı sektöründen geldim hem de belediyeci olduğum için bu ikisini harmanlıyorum ve beldemdeki üreticilerin kazançlarını arttırmaları için faaliyetlerde bulunuyorum.
– Çevreyi tamamıyla mahvedecek olan bu siyanürlü altın çıkarma çalışmalarına bir son vermek için neler yapıyorsunuz?
C.B.– Kazdağı-Madra Dağı Belediyeler Birliği var. Bu, 1998’de yaklaşık 25 belediyenin oluşturduğu bir birlik. Bu birliğin ana amacı çevre sorunlarına duyarlılığı öne çıkarmak. Çünkü maalesef son yıllarda küresel sermayenin Kaz Dağları’nda gözü var. Oradaki altın cevherini çıkarıp Kaz Dağları çevresini bitirmek niyetinde.
Bu birliğin başkanlığını iki yıldır ben yürütüyorum. Maden Yasası’na zeytinciliği koruma yasası değişikliğiyle ilgili bir madde sokulmak istendi. Biz birlik olarak bunu daha tasarı TBMM Genel Kurulu’na inmeden Alt Komisyon’da durdurduk. Son günlerde bu altın lobisi yine faaliyete geçti ve Kaz Dağları’nın, özellikle zeytinlik alanlarının tekrar maden aramalarına açılması için baskı yapıyorlar.25 belediyenin gücüyle lobicilik faaliyetleri yapıyoruz. Gerektiğinde on binleri sokağa dökebilme kapasitemiz var.
Altın lobisiyle uzlaşma zemini aradınız mı?
C.B.– Öncelikle uzlaşma zemini arayarak bu faaliyetlerin önüne geçmeye çalışıyoruz. Ama ne yazık ki yöre halkı yoksul. Kimi köylerde yıllık gelir bin lirayı bulmuyor. Bu çokuluslu altın şirketleri köyün muhtarına bir traktör alıyor, insanlara iş veriyor. İnsanlarımız o madenlerde çalışmak mecburiyetinde kalıyor.
Bu insanları bir şekilde yanımızda tutmamız lazım. Bir tarafta işsizlik açlık, bir tarafta da çevre koruma kaygısı var. Ama o insan da ben açım, ne yapayım, diyor. Bu insanların yoksulluğundan da altıncılar yararlanıyor. İnsanlar özellikle son yıllarda anı düşünür oldu. Ya da buna mecbur bırakıldı. O zaman da biz halkın bir kısmını yanımıza alamıyoruz. Yine de yılmayıp mücadelemize devam edeceğiz. Çünkü Kaz Dağları bize dünya mirası. Kaz Dağları’nın altı değil üzeri altın.
– Kaz Dağları’nın dünya mirası kapsamına alınması için UNESCO’ya başvurdunuz mu?
C.B.– Belediyeler Birliği olarak başvurduk. Ama şu anda Kaz Dağları’nı koruyan zeytincilik yasasıdır. 1996’da çıkan bu yasaya göre zeytinliklerin üç kilometre mesafesinde hiçbir maden arama, inşaat,hiçbir şey yapılamaz
Kaz Dağları’nın üç kilometre mesafesine kadar zeytinlikler var. Ondan üç kilometre ilerisi de altıncıların istedikleri alanın dışında kaldığı için şimdilik kurtulmuş durumdayız. Bütün çabaları zeytincilik yasasını delmek. Dediğim gibi, biz yılmayacağız. Biz bu çevreyi böyle bulduk. Daha güzel olarak ileriki kuşaklara bırakacağız.
PORTRE
Manisa, 1969 doğumlu. Aileden CHP’li. 1992’de AÜ Ziraat Fakültesi’nden 3.’lükle mezun oldu. 1993’te Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği’ne eksper ziraat mühendisi olarak girdi. 1999’da Küçükkuyu Tariş’te müdür yardımcılığı, 2001-2009’da Tariş Altınoluk Müdürlüğü yaptı. 2009’da belediye başkanlığına seçildi.