Zeytinyağı Müzesi

Adatepe Zeytinyağı Müzesi

Araştırmalar sonucu geleneksel zeytinyağı üretim tekniğinin en üstün sonucu verdiğini görmüşler. Şimdi terkedilmiş bir aldeyken restore edip yeniden faaliyete geçirdikleri eski bir fabrikada üretim yapıyorlar. Ürettikleri yağları başlangıçta sadece eşe dosta hediye etmekle yetiniyorlarmış . Fakat ürettikleri bu zeytinyağı çok beğenilip arkadaşlardan gelen talep artınca isi ticari bir sekle sokmaya karar vermişler… Özel olarak ürettirdikleri cam şişelerde piyasaya sürdükleri yağa köylerinin ismini vermişler: Adatepe. Çünkü Adatepe, yaptıkları ise en uygun düsen isimmiş, doğal , geleneksel ve çok güzel …

İyi bir zeytinyağı için zeytinler henüz bütünüyle olgunlaşmadan toplanıp derhal fabrikaya ulaştırılıyor… Zeytinlerin bozulup meyvemsi tadını yitirmemesi için bu şart… Eskiler bu konunun önemini ağaçtan taşa” diye ifade etmişler… Tas, zeytinlerin hamur haline getirildiği değirmenler… Dev silindir granit taslar zeytinleri pelte kıvamına gelinceye kadar eziyor…
Ezilme işleminin ne kadar devam edeceğini baskı ustası göz kararı ,el kararı , dil kararı belirliyor. Değirmen taşları dönerken ezilen zeytinler hava ile temas ediyor . Bu asama çok önemli , belki de kontinü sistem denilen modern santrifüj teknolojisi ile üretilen zeytinyağları ile geleneksel zeytinyağı arasındaki lezzet farkının sırrı da tam bu noktada gizli …

Bir sonraki aşamada hamur haline gelmiş zeytinler yassı torbalara doldurulup üst üste yığılıyorlar . İste bu noktada en doğal haliyle zeytinyağı kendini bırakmaya başlıyor. Her ne kadar bu konuda bir kavram karmaşası yaratılmış olsa da gerçek sızma yağı iste bu yağ …

Zeytin hamuru dolu torbaların hidrolik preste sıkılması bir sonraki işlem…Makbul olan yağ ilk baskıda, sıcak suya maruz almadan üretiliyor… Daha sonra ayni zeytin hamuru sıcak su verilerek iki kez daha sıkılıyor fakat bu işlemler sonucu elde edilen yağ nefasetini önemli ölçüde yitirmiş oluyor .Sıkılma sonunda akan sıvı pulima tabir edilen haznelerde bekletiliyor ve
zeytinyağının karasulardan ayrışması sağlanıyor… Bu süreçte zeytinyağı kendiliğinden yukarı çıkıp karasuları altta bırakıyor… “Zeytinyağı gibi üste çıkmak” deyiminin kaynağı da iste bu süreç …

Gün ışığından uzak bir süre bekletilip dinlendirilen zeytinyağı daha sonra pamuk filtrelerden geçirilip şişeleniyor… Adatepe yağlarının piyasadaki diğer sızma yağlardan farkı da hala geleneksel üretim tekniğiyle üretilen tek yağ olması… Bu yöntem modern santrifüj teknolojisine göre çok daha zahmetli ama nefaset farkı bütün zorlukları unutturuyor… Köylüler de kendi kullandıkları yağı hala sulu baskı denilen tas değirmenlerde çıkarttırıyorlar ve hiç bir yağın geleneksel yağın yerini alamayacağını iddia ediyorlar…

Sanıldığının aksine zeytinyağının asidinin düşük olması tek basına iyi bir yağ olmasını sağlamıyor… Zeytinyağında aslolan nefaset… Zeytinin niteliği ve zeytinyağının zeytinin karakterine uygun bir şekilde çıkarılması kaliteyi belirliyor. İyi bir zeytinyağı kendini kokusu ve tadıyla ele verir… Bir parça taze köy ekmeğini iyi bir zeytinyağına bandığınızda genzinizde hafif bir meyve tadı bütün duygularınızı uyarmalı. Yasam sevincinizi kutsamak için bu mucizevi sıvıdan daha doğal ve sağlıklı ne olabilir ki…

İRTİBAT: 0286 752 13 03

Daha fazla fotoğraf için: https://www.kucukkuyu.com/adatepe-zeytinyagi-muzesi/