04.12.2024 TARİH VE 2024/9 SAYILI İMAR KOMİSYONU RAPORU

0
23

İMAR KOMİSYONU RAPORU

TEKLİF: Belediye Meclisi’nin 02/12/2024 tarih ve 107 sayılı sayılı kararı ile İmar Komisyonu’na havale olan; Küçükkuyu Uygulama İmar Plan Notu Değişikliği dosyası komisyonumuza ulaşmıştır.

KOMİSYON İNCELEMESİ:

Küçükkuyu Uygulama İmar Plan Notu Değişikliği dosyası komisyonumuzca incelenmiştir. 1/1000 ölçekli uygulama imar plan notlarının tatbikini sağlayabilmeye yönelik hazırlanan ve imar komisyon raporu ekinde belirtilen şekli ile söz konusu imar plan değişikliği ve ilavesi komisyonumuzca uygun bulunmuştur.        

KOMİSYON KARARI:

Küçükkuyu Uygulama İmar Plan Notu Değişikliği, Komisyonumuz tarafından katılanların oy birliği ile kabul edilmiştir. İşbu rapor hazırlandığı şekli ile Belediye Meclisine sunulmak üzere tarafımızdan tanzim ve imza altına alınmıştır.

 

KÜÇÜKKUYU(AYVACIK) 1/1000 ÖLÇEKLİ UYGULAMA İMAR PLANI, PLAN HÜKÜMLERİ DEĞİŞİKLİĞİ

  1. YAPILAŞMA VE İMAR UYGULAMALARI İLE İLGİLİ GENEL HÜKÜMLER

 

Yapı Nizamları Bölümü

MEVCUT  :             

Tevhite konu ayrık yapı kullanımı tanımlanmış imar adasında yer alan parsellerde tevhitten sonra oluşacak parselde yapılacak her yapı kitlesinin taban alanı tevhide giren en büyük imar parselinin taban alanını geçemez. Tevhit yapılacak parsellerde tevhit dosyasında vaziyet planı sunulması zorunludur. Yapılaşma şartını sağlamayan parsellerin tevhidinde (zorunlu tevhitlerde) bu durum geçerli değildir.

 

 

ÖNERİ:

 

Aynı yapı nizamı ve kullanım kararına sahip parsellersin tevhit edilmeleri halinde uygulama imar planında; tevhit sonrası elde edilen parsellerin taban alanı ve katlar alanı tevhit öncesi parsellerin ayrı ayrı hesaplanan taban alanı ve katlar alanları toplamını geçemez. Yapılaşma şartlarını sağlamayan parsellerin tevhidinde (zorunlu tevhitlerde) bu durum geçerli değildir. Tevhit yapılacak parsellerde tevhit dosyasında vaziyet planı sunulması zorunlu olup bölgenin yerleşik dokusuna göre belirlemeye belediyesi yetkilidir.

 

 

MEVCUT  :         

 

Tek bağımsız bölümlü konutlar hariç uygulama imar planına göre kat adedi 3 olan binalarda asansör yeri bırakılması, 4 ve daha fazla olan binalarda ise asansör tesisi zorunludur. İskân edilen ve ortak alan bulunan bodrum katlar dâhil kat adedi 4 ve daha fazla olan binalarda asansör yapılması zorunludur. Diğer hususlarda Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğine uyulacaktır.

 

ÖNERİ:

 

Tek bağımsız bölümlü konutlar hariç uygulama imar planına göre kat adedi 3 olan binalarda asansör yeri bırakılması, 4 ve daha fazla olan binalarda ise asansör tesisi zorunludur. İskân edilen ve ortak alan bulunan bodrum katlar dâhil kat adedi 4 ve daha fazla olan binalarda asansör yapılması zorunludur. Taban alanında yapılaşma hakkı 120 m2’nin altında olan parsellerde TSE standartlarına uygun olarak en az 6 kişilik asansör yeri bırakılacaktır.  Diğer hususlarda Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğine uyulacaktır.

 

 

MEVCUT  :            

 

Köşe parsellerde; inşaat cephesi kurtarmayan durumlarda komşu parselle ikiz nizam yapılanmaya gidilmesi zorunludur.

 

 

 

ÖNERİ:

 

Köşe parsellerde; inşaat cephesi kurtarmayan durumlarda komşu parselle ikiz nizam yapılanmaya gidilmesi zorunludur.

 

 

 

         ÇATILAR-ÇEKMELER-ÇIKMALAR VE KAT YÜKSEKLİKLERİ

 

Çatılar:

 MEVCUT  :           

 

ÇATILAR-ÇEKMELER-ÇIKMALAR VE KAT YÜKSEKLİKLERİ

 

Çatılar:

Tüm binalarda çatı yapılması mecburidir.

 

Çatı şekli; beşik, kırma veya tonoz çatı yapılabilir. Özellik arz eden binalar dışında teras çatı yapılamaz. Özellik arz eden binalar için mimari projenin, (3D vb.), çevresiyle ilişkisi analiz edilip, gerekçelerini açıklayan rapor ile birlikte Belediye Fen İşleri Müdürlüğüne sunulması zorunludur.

 

Konut kullanımlı müstakil binalar (dubleks ve tripleks) dışında, çatı arasında özel mülkiyete konu bağımsız birim ya da son kat bağımsız birim ile irtibatlı çatı piyesi yapılamaz. Çatıda; binanın zorunlu ortak müştemilatları, asansör ile ilgili mekânlar, tesisat odası vb. müştemilatlar yapılabilir. Çatıdan ana merdivene kapı açılabilir. Çatı, arasında müştemilatların özelliğine göre betonarme, yığma ya da çelik konstrüksiyon olarak inşa edilebilir. Çatılarda su ve ısı izolasyonu yapılması şarttır.

 

 

İki kat (dubleks) veya üç katlı (tripleks) müstakil konut yapılarında en fazla mahya yüksekliği 3.50 metreyi geçmemek ve ilgili yönetmelik hükümleri içinde kalmak şartıyla çatı meyili ve şekli serbesttir.

 

Bina çatılarında parapet yapılıp yapılmayacağı konusunda karar vermeye çevrenin özellikleri de gözetilerek Yönetmelikte belirtilen koşullara uyulacaktır. Bitişik ve ikiz ayrık nizam binalarda mevcut durum emsal alınacaktır.

 

 

Bitişik nizam yerleşmelerde çatı meyili komşu parsele doğru yapılamaz. Ayrık, ikiz ayrık nizamlarda çatı şekli yola, yan ve arka bahçelere dik mahya olmayacak şekilde düzenlenir.

 

 

ÖNERİ:

          ÇATILAR-ÇEKMELER-ÇIKMALAR VE KAT YÜKSEKLİKLERİ

 

Çatılar:

 

Tüm binalarda çatı yapılması mecburidir. Çatı şeklini belirlemeye Belediyesi yetkilidir.

 

Çatı şekli; beşik, kırma veya tonoz çatı yapılabilir. Özellik arz eden binalar dışında teras çatı yapılamaz. Özellik arz eden binalar için mimari projenin, (3D vb.), çevresiyle ilişkisi analiz edilip, gerekçelerini açıklayan rapor ile birlikte Belediye Fen İşleri Müdürlüğüne sunulması zorunludur.

 

Konut kullanımlı müstakil binalar (dubleks ve tripleks) dışında; Çatı arasında özel mülkiyete konu bağımsız birim ya da son kat bağımsız birim ile irtibatlı çatı piyesi yapılamaz. Çatıda; binanın zorunlu ortak müştemilatları, asansör ile ilgili mekânlar, tesisat odası vb. müştemilatlar yapılabilir. Çatıdan ana merdivene kapı açılabilir. Çatı, arasında müştemilatların özelliğine göre betonarme, yığma ya da çelik konstrüksiyon olarak inşa edilebilir. Çatılarda su ve ısı izolasyonu yapılması şarttır.

 

İki kat (dubleks) veya üç kat ( Tripleks) müstakil konut yapılarında en fazla mahya yüksekliği 3.50 metreyi geçmemek ve ilgili Yönetmelik hükümleri içinde kalmak şartıyla çatı meyili ve şekli serbesttir.

 

Bina çatılarında parapet yapılıp yapılmayacağı konusunda karar vermeye çevrenin özellikleri de gözetilerek Yönetmelikte belirtilen koşullara uyulacaktır. Bitişik ve ikiz ayrık blok nizam binalarda mevcut durum emsal alınacaktır.

 

 

Bitişik nizam yerleşmelerde çatı meyili komşu parsele doğru yapılamaz. Ayrık ve ikiz ayrık blok nizamlarda çatı şekli yola, yan ve arka bahçelere dik mahya olmayacak şekilde düzenlenir.

 

 

MEVCUT  :   

 

Gelişme Konut Alanları:

·         Bu alanlar planda meskûn alan olarak belirlenmiş yapı adalarının dışındaki yapılaşmanın gerçekleşmediği tüm yapı adalarını kapsamaktadır. Planda gelişme konut alanlarında Ayrık, Bitişik ve Ayrık-ikiz nizam ile emsal koşulu getirilmiş olup, yapılaşma değerleri plan üzerinde gösterilmiştir.

·          Konut alanlarında minimum ifraz büyüklüğü 500m2 dir.

·         Vaziyet planı onaylanmadan uygulamaya geçilemez.

·         Tüm yapılarda ayrıntılı zemin etüdü yapılmadan yapı ruhsatı verilemez.

 

 

  ÖNERİ:

 

Gelişme Konut Alanları:

·         Bu alanlar planda meskûn alan olarak belirlenmiş yapı adalarının dışındaki yapılaşmanın gerçekleşmediği tüm yapı adalarını kapsamaktadır. Planda gelişme konut alanlarında Ayrık, Bitişik ve Ayrık-ikiz blok nizam ile emsal koşulu getirilmiş olup, yapılaşma değerleri plan üzerinde gösterilmiştir.

 

·          Konut alanlarında minimum ifraz büyüklüğü 500m2 dir. Daha önce imar uygulaması görmüş parsellerde minimum ifraz koşulu aranmaz. İmar uygulaması ile oluşturulmuş parsel büyüklüklerine uyulacaktır.

·         Vaziyet planı onaylanmadan uygulamaya geçilemez.